Hoe raakt mijn afvoer steeds verstopt?

Heb je ooit eens een verstopte afvoer gehad? Verstopte afvoeren en verstopte leidingen kunnen lijken op kleine problemen, maar kunnen al heel snel veranderen in grote problemen, wanneer je ze niet tijdig aanpakt. Een verstopte afvoer kan trage waterafvoer, corrosie, overstromingen en dure reparaties veroorzaken. Het voorkomen ervan begint met het herkennen van de oorzaak van verstopte afvoer. Afvoeren heb je niet alleen in de wasbak van de keuken, maar ook in het toilet, de badkamer, de badkuip. Overal waar er water is gekoppeld is er een afvoer die ervoor moet zorgen dat het water netjes in de riolering terecht komt. Hieronder staan enkele meest voorkomende huishoudelijke oorzaken van verstopte afvoeren.

1. Haar in de afvoer

Haar in de wasbak en badkamer is een van de bekendste oorzaken van een verstopte afvoer. Kam uw haar nooit uit in de gootsteen van de wasbak of de badkamer. Een ophoping van haar laat uw afvoer verstoppen. Maar gelukkig, zijn er manieren waarop u uw verstoppingen in de afvoer kunt repareren en een oplossing voor de lange termijn kunt opzetten.

2. Verstopte toilet

Het toilet is ook een van de plekken die vaak verstopt raken. Het is belangrijk dat u geen dik toiletpapier doorspoelt. Als u kinderen in huis hebt is het raadzaam om alert te zijn. Soms kunnen kinderen kleine speelgoed in het toilet gooien die eenvoudig doorspoelt. Maar in de leidingen kunnen ze vast zitten en dat veroorzaakt verstoppingen die u niet zonder de hulp van een professionele loodgieter kunt oplossen.

3. Verstopte afvoeren van gebroken leidingen

Waterleidingen kunnen breken als gevolg van boomwortels en algemene slijtage. Zodra de buis begint te breken, wordt deze vatbaarder voor verstoppingen dan buizen die goed intact zijn. Tenzij u de gebroken pijp zichtbaar kunt zien, kan het moeilijk zijn om dit probleem te diagnosticeren. Dit wordt een nog groter probleem als u onvoldoende tijd heeft om het probleem te inspecteren.

4. Kalk en aluminiumdioxide in de cv-ketel

Wanneer u merkt dat de condens afvoer van de cv-ketel het condenswater niet meer kan afvoeren, dan weet u dat u met een verstopping te maken hebt. De condens afvoer raakt veelal verstopt door een te hoge kalk en aluminiumoxide concentratie in het water. Als u geen expert bent in het oplossen van problemen met de cv-ketel kunt u het beter overlaten aan de professionele loodgieter. Zij staan altijd klaar om problemen met uw cv-ketel te verhelpen tegen een redelijke prijs.

5. Slechte leidinginstallatie

Slechte leidinginstallatie kan leiden tot dure afvoerblokkades. Hoewel doe-het-zelfmethoden geld kunnen besparen en een ‘gemakkelijk’ onderdeel zijn van een woningrenovatie, wordt het installeren van uw eigen leidingen absoluut niet aanbevolen. Dit kan leiden tot problemen zoals een onjuiste waterstroom, gebroken leidingen en dure reparaties. Het is te begrijpen dat u op YouTube verschillende doe-het-zelf video’s kunt bekijken. Maar als u helemaal geen ervaring heeft, zullen de video’s absoluut niet helpen. Schakel een professional in.

6. Etensresten in de keukenafvoer

Etensresten mag nooit in de afvoer terecht komen. Leg in plaats daarvan een speciale bak aan het aanrecht, waar u uw etensresten in kunt doen. Dit is vooral belangrijk voor afval zoals theebladeren en koffiedik dat niet wordt afgebroken. Andere voedingsmiddelen waar u voorzichtig mee moet zijn, zijn vet of olie, want deze stollen in de leidingen en veroorzaken verstopping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *